Burn-out

Burn-out is een specifieke toestand van overspannenheid naar aanleiding van emotionele overbelasting. Als je een burn-out hebt voel je je ‘burned out’, of opgebrand. Je kunt geen energie meer vinden om werk te verrichten.

Om een burn-out aan te duiden wordt ook vaak de term ‘overspannen’ gebruikt. Er is echter wel een belangrijk verschil tussen overspannenheid en een burn-out. Als je overspannen bent, heeft dit meestal een kortetermijnoorzaak. De directe aanleiding van de overspannenheid ligt meestal in het nabije verleden. Als je een burn-out hebt, dan ben je al langer over je grenzen heen gegaan. Overspannenheid wordt dan ook als voorstadium voor een burn-out beschouwd.

Bewustwording en je eerst richten op het interne. Voordat je het externe wilt vormgeven.

Symptomen en klachten bij een burn-out

Het belangrijkste symptoom van een burn-out is dat je lichamelijk en geestelijk zo vermoeid bent dat je het niet meer kunt opbrengen om naar je werk te gaan en zelfs eenvoudige huishoudelijke taken teveel moeite zijn. Een ander veelvoorkomend probleem is de onverschilligheid ten opzichte van je werk. Je verliest steeds meer belangstelling in je werk en uiteindelijk geef je er (bijna) niets meer om. De overige symptomen van een burn-out zijn vrijwel hetzelfde als de symptomen van stress. Bij een burn-out kunnen ze echter in nog ernstigere mate aanwezig zijn omdat vaak ook angsten de kop op steken.

 

Bij een burn-out worden verschillende reacties onderscheiden: fysieke uitputting, verhoogde sensitiviteit, emotionele buien en verminderde persoonlijke bekwaamheid. Deze reacties hoeven niet gelijktijdig voor te komen.

Specifieke tekenen van een burn-out zijn:

 • Vermoeidheid en uitputting
 • Niet meer met plezier naar je werk gaan
 • Onverschilligheid naar het werk toe
 • Slaapstoornissen
 • Vergeetachtigheid
 • Emotionele reacties (huilbuien)
 • Te lang en te veel over het werk piekeren
 • Niet meer kunnen genieten van dingen
 • Verandering in libido (meer of minder behoefte aan seks)
 • Chaotisch denken en handelen (niet helder meer kunnen nadenken)
 • Hoofd- en nekpijn
 • Verminderde weerstand
 • Verandering van eetlust
 • Meer of minder eten
 • Al langer dan 6 maanden klachten ervaren

Neurotische klachten zoals schuldgevoelens, angsten, depressies of obsessies manifesteren zich meestal in een latere fase.

The Lounge Yogi Hereos
Verhuur YogiHeroes

Trajecten

Jeffrey van Opzeeland is ruim 20 jaar actief in de coaching en begeleiding van mensen.
Na 13 jaar mensen met psychische aandoening, cognitieve of neurologische beperkingen te
hebben begeleid, heeft hij zich gespecialiseerd in trajecten gericht op Burn-out recovery en Burn-out preventie. Daarnaast geeft hij persoonlijke effectiviteitstrainingen, vitaliteitsprojecten, loopbaancoaching en bedrijfstrainingen.

Laten we beginnen met het grootste vooroordeel rondom Burn-out direct te tackelen;
Mensen met een Burn-out zijn niet zwak, maar juist mentaal erg sterk.
Dit is een van de redenen waardoor je in een Burn-out terecht bent gekomen.
Je hebt al vele malen de signalen gekregen dat je wat rustiger aan moet doen, maar jij vond dat het wel ging, niet moest piepen, schouders er onder en door moest gaan.

Een Burn-out kent vele oorzaken maar er is vrijwel altijd sprake van een dissociatie tussen hoofd en hart, lichaam en geest.

In de begeleidingstrajecten van Jeffrey komen oosterse geneeskunde, Yoga en westerse hedendaagse coachingstechnieken bij elkaar.
De trajecten onderscheiden zich door te werken aan het bouwen van funderingen. Funderingen die de fysieke, mentale en emotionele gezondheid ondersteunen. Hierdoor zal er niet alleen herstel plaatsvinden maar voorkomt het ook terugval in de toekomst.

Tijdsduur en kosten:

Trajecten duren gemiddeld 12 – 16 weken waarbij er wekelijks een sessie van een uur zal zijn. Kosten hiervoor bedragen €90, per sessie en zullen eind van de maand worden gefactureerd.

Een Burn-out gaat niet vanzelf weg en niemand kan je hieruit halen. Maar wanneer je actief bereid bent om met jezelf aan de slag te gaan zal jouw Burn-out achteraf een van de grootste cadeaus in je leven blijken te zijn.

Tijd voor een nieuwe weg!

Jeffrey van Opzeeland is coach voor burn-out en bedrijven

Contact

Heb jij behoefte aan een coach en spreekt onze aanpak je aan?

Stuur ons een mail en we plannen een oriënterend gesprek met Jeffrey om samen het coachingstraject te bepalen.